sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Apua rajojen rikkomiseen

Sain aikanaan Helsingin syömishäiriöksikössä hoidossa ollessani vaihtoehtoisen ateriasuunnitelman päivälliselle. Se on loistava apu hyökätä kiellettyjen hedelmien kimppuun ja rikkoa rajoja kiellettyjen ruokien suhteen. Minä olen melko hyvin onnistunut karkottamaan kannoiltani pelkoni mitä makeisiin, sokerisiin herkkuihin tulee, mutta varsinaisten suolaisten herkkuina pitämieni ruokien suhteen minulla on vielä melkoisen korkea seinä vastassani. Ajattelin tänne esille kirjoitella muutaman vaihtoehtoisen pääruoan. Nämä esimerkit korvaavat sekä pääaterian että jälkiruoan. Vaihtoehdot ovat tehty korvaamaan syömishäiriöyksikössä noudatettavan advance-suunnitelman päivällinen jälkiruokineen.

Tavallinen päivällinen adv-suunnitelmassa on seuraavanlainen:

  • 3 dl laatikkoruokaa tai 4 dl keittoa
  • Kasviksia
  • 1 viipale leipää + 1tl margarinia / keittoaterialla 2 viipaletta leipää + 2 tl margariinia
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl tai 1 prk jälkiruokaa/ 1 jäätelö/ 5 ohukaista tai 1 pala pannukakkua + 1 rkl hilloa

Mielestäni ateriakoko jälkiruokineen vastaa aikalailla myös minun ateriasuunnitelmassa olevien pääaterioiden sisältöä energiamäärältään, joten olen päättänyt itsekin rohkaista mieleni ja soveltaa tätä vaihtoehtolistaa hyväksi käydessäni vähitellen minulle vaikeiden ruokien kimppuun. Ehkä tämä lista antaa ikään kuin luvan kokeilla niitä itselle vaikeimpia ruokia - kokemus voi olla positiivisempi kuin uskoisikaan! Sillä ainakin minä myönnän himoinneeni vaihtoehtolistalla olevia ruokia, kuten pitsaa useammin kuin kerran - tai noh, oikeastaan aina ravintolassa käydessämme:D

  •  1/2 ravintolapitsaa
  • Kivennäisvesi tai sokeriton limsa

  • Valmis täytetty patonki
  • Kivennäisvesi tai sokeriton limsa

  • Juusto-/ kana-/ kala-/ kasvishampurilainen
  • Lasi täysmehua tai maitoa

  • 6 kpl kananuggeteja ja dippikastike
  • Lasi täysmehua tai maitoa

  • Tacot 4 kpl (jauheliha-/ kana-/ paputäyte, salsakastike, juustoraaste, kasviksia)

  • Wrap/tortilla 1 1/2 kpl (kana-/ lihasuikale, salsakastike, kasviksia, juustoraaste/kermaviili)

Joten olisikohan minunkin aikani kohdata ravintolapitsa- sekä hampurilaispelkoni tämän listan avulla? Seuraavan kerran, kun menemme ravintolaan, voisi viimein olla sen aika:) Tiedän, että vaikka ravitsemusopillisesti se ei olisi lainkaan välttämätöntä, on se minun parantumiseni ja ajatusmaailmani muuttumisen kannalta katsottuna sitäkin tärkeämpää!

<3:Laura

P.s. Myöhemmin vielä luvassa ravitsemusterapeutin laatimia vaihtoehtoja kiireisempien päivien varalle, kun lämpimälle ruoalle ei ole aikaa tai haluaa muuten vaan korvata lämpimän ruoan muulla tavoin!

4 kommenttia:

  1. Todellakin pitsaa pitää maistaa! :) Pitsa on hyvää, eikä sitä kannata jättää pois kokonaan omasta ruokailusta. Pitsa aina silloin tällöin on aina suurta herkkua!

    Tsemppiä siihen, ei se pitsa sinua syö, vaan sinä syöt sen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti sanottu tuo loppu:D Totta, pitsa on niin hyvää, etten todellakaan saa kokonaan jättää sitä pois ruokailuistani! Pakko pystyä haastamaan itseni tulevilla ravintolakäynneillä! :)

      Poista
  2. Nam, pizza oli ennen yksi mun suosikkiruuista ja sitä tulikin syötyä varmaan viikottain! Viimenen kokemus pizzasta oli muutama kuukausi sitten kun ajattelin rohkeasti mennä pizzeriaan poikaystäväni kanssa ja potkia sairautta persuksille. Mutta sairaus potki mua ja lopulta itkin paniikkikohtauksen kourissa pizzerian vessan lattialla.. Haluaisin niin kovasti voida nauttia vielä pizzasta, mutta kynnys yrittää on ihan kamalan korkea tuon edellisen kokemuksen jälkeen. Aina vaan istun hiljaa ja katselen kateellisena vierestä kun poikaystävä herkuttelee. Mitenköhän sitä saisi itsensä tsempattua ottamaan edes yhden palan? :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla pitsa on ollut aina ruoka ylitse muiden! Kun olin vielä terve, asustelin parhaan ystäväni kanssa opiskelija-asunnossa, jonka talon alakerrassa oli pizzeria. Kävin siellä varmasti ainakin kerran viikossa, yleensä useamminkin! :) Oletko pystynyt kohtaamaan pitsapelkosi tekemällä kotona pitsaa? Itse aloitin sillä ja siitä olenkin jo selvinnyt:)Kun kotiuduin vuosi sitten Helsingistä ja olimme Thaimaassa lomalla voitin pitsapelkoni ja kävimme kahdesti pitsalla, joskin pyysin juustoa pitsaani vähemmän. Mutta se oli jo hyvä alku! Nyt täytyy vaan rohkaista mieleni ja kohdata tuo pelko uudelleen, eihän minulla silloin Thaimaassakaan käynyt siinä kuinkaan, vaan hengissä selvisin ja hienosti! :) Joten rohkeutta sinullekin, kyllä me vielä pelkomme voitetaan!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)