maanantai 15. huhtikuuta 2013

Ruokasatoa osa I

Lupailin muutamalle lukijalle ruokapäiväkirjapostausten lisäksi hieman enemmänkin kuvailuja meidän syömistämme lämpimistä aterioista. Pääasiassahan sitä tulee syötyä paljon perus kotiruokaa erilaisten laatikkoruokien ja kastikkeiden muodossa, mutta melko paljon uhraamme aikaa myös hieman toisenlaisiin kokeiluihin. Nyt kun minun ruokarajoitukseni eivät ole enää esteenä, ovat ainoastaan mielikuvitus sekä mieliteot rajana ruokien suunnittelussa! Nyt lähdemmekin miettimään lämpimien ruokiemme sisältöä aivan uudesta näkökulmasta kuin ennen. Nyt lähtökohtana ei suinkaan ole se, mitä minä pystyn syömään, vaan aivan jokin muu. Meillä saattaa olla molemmilla usein mielenpäällä jokin ruoka, mitä olemme pitkään halunneet kokeilla tai herätellä menneiltä vuosilta, ehkäpä jopa lapsuuden ajoilta henkiin. Usein lähtökohtana on myös käytännöllisyys, jotta vaikkapa ison laatikkoruoan myötä syötävää riittäisi useammallekin aterialle.

Jauheliha-herkkusienitäytteisiä paprikoita

Täytetyt paprikat on ruoka, mitä olen todella pitkään halunnut kokeilla! Aina aiemmin se on kaatunut täytteen valintaan, sillä jauheliha-riisi-juusto -yhdistelmä on ollut minulle ihan ylitsepääsemätön este - mutta eipä ole enää! Sen vuoksi päädyimme eräänä iltana valmistamaan kyseisiä herkkuja päivälliseksi :) Täytteen tein pitkälti oman mieleni mukaisesti, sen hetkisen fiiliksen mukaan. Aloitin ruskistamalla ensin naudan paistijauhelihan ja lisäämällä joukkoon sipulit ja herkkusienet.

Riisin valmistin ihan risoton tapaan, sillä ajattelin lihaliemellä maustetun risottoriisin olevan sopivan pehmeä ja maukas tähän tarkoitukseen. Päädyin laittamaan makua tuomaan seokseen sekä valkosipuli - että yrttituorejuustoa maustekaapin perusmausteiden lisäksi.

Ja seoksen kruunasi oman yrttivalikoiman ruohosipuli! Juustoksi päädyin raastamaan jääkaapin jämäpalasta Emmentalia, vaikken itse kyseisestä juustosta juuri pidäkään.

Esikypsensin paprikoita kymmenisen minuuttia uunissa, jonka jälkeen oli vuorossa paprikoiden täyttö sekä koko komeuden viimeisteleminen juustokuorrutuksella!

Parikymmentä minuuttia paistoin paprikoita uunissa 200 asteessa, mikä riitti hyvin tuomaan juustokuorrutukselle väriä. Aika riitti hyvin myös sen vuoksi, että olin jo esikypsentänyt paprikoita, jolloin ne olivat jo valmiiksi hieman pehmeitä.

Kaveriksi vielä jääkaapin salaatin rippeistä koottu pikkusalaatti :) Kaikin puolin hauska kokeilu jälleen, ja tässäkin suhteessa kun täytevaihtoehtoja on olemassa lukuisia ja taas lukuisia on varmaa se, että varmasti tulemme tekemään näitä myös uudemman kerran - hieman täytereseptiä muunnellen!

Broileria ja riisiä currykastikkeella

Tässä eräältä päivältä ehkäpä maailman yksinkertaisin ruoka, johon päädyimme kiireen keskellä. Kastikkeet teemme - tai yleensä Jarno tekee - aina itse, jolloin niistä saa aina mieluisensa ja variaatioita voi tehdä aina vaan uusia ja uusia. Jos aikaa ei ruoanlaitolle liikene, on ratkaisu meillä yleensä yksinkertaisesti jokin pihvi lisukkeineen :)

Lämpimiä voileipiä sipulikeiton kera

Yhtenä päivänä päädyimme rakentamaan päivällisemme niistä aineksista, joita kaappien kätköistä löysimme, sillä kummallakaan meistä ei riittänyt energiaa lähteä kauppareissulle. Illan menu koostui siis lämpimistä voileivistä ja itsetehdystä sipulikeitosta!

Koska kaikkia aineksia oli hieman vähäisesti, saivat leivät päälleen ainoastaan kinkkuleikkelettä, ananasta sekä herkkusieniä. Ja jopa yhteen leipään riitti tomaattia :D Juustoraastekin uupui, joten päälle päätyi oltermanniviipaleet. Sipulikeittoa teemme muutenkin aina silloin tällöin juurikin vaikka lämpimien leipien tai täytettyjen patonkien seuraksi. Sipuleita kun kaapista aina yleensä löytyy, niin sipulikeitto on siten hyvä hätävararuoka :)

Juustoista porkkana-bataattisosekeittoa

Tämän keiton idea lähti siitä, että jääkaapissamme oli parasta ennen -päiväystään lähestyvä murumuodossa oleva perinteinen Valion Koskenlaskijajuusto. Mietimme, että missä ruoassa voisimme kyseistä juustoa hyödyntää ja päädyimme sosekeittoon. Itse olen kärsinyt lapsuudestani lähtien sosekeittokammosta, joten nyt oli vihdoinkin aika kohdata tämä mörkö! Ja tämänkin kammon takana on se kuuluisa kökkökammo ;)

Mutta niin onnistunut keitto oli, että tuo kammo on varmasti nyt selätetty! Koska pidän myös suolaisten ruokien kohdalla siitä tietynlaisesta makeudesta, oli keitto todella paljon makuuni. Koskenlaskijajuuston maku ei ollut liian vallitseva, vaan porkkanan ja bataatin makeus pääsi juurikin täydellisesti oikeuksiinsa. Ja kouluaikojen muistoksi, päätimme ostaa keiton rinnalle valmiita graham lihapiirakoita - niitä kun koulussa tarjottiin aina sosekeiton kanssa!

Jättikatkarapu-nuudelikeittoa

Tämä ruoka vuorostaan oli eräänä päivänä Jarnon kokeilevan keittiön antia. Jarno halusi tehdä Thaihenkisen keiton tuoreita vihanneksiä käyttäen. Jättikatkaravuista, lasinuudelista, porkkanasta, paparikasta sekä sokeriherneistä koostunut keitto maustettiin tuoreella inkiväärillä sekä punaisella chilillä. Tämä oli ihan mukavaa vaihtelua peruskeittoihin ja siksi kovin onnistunut kokeilu :)

Itsetehtyjä pitaleipiä kanatäytteellä

Sitten viimeaikojen paras kokeilumme! Olemme jo pitkää puhuneet pitaleivistä, mutta vielä emme ole päässeet asiassa puhetta pidemmälle. Pitaleivät olen ainakin itse liittänyt niihin kaupan valmiisiin kuoriin, mutta nyt voin todeta, että pitakuoret valmistuvat todella helposti kotikeittiössäkin!

Teimme taikinan osittain täysjyvävenhäjauhoista ja osittain durumvenhäjauhoista. Muistan lukeneeni jostain, että durumjauhot sopivat parhaiten pitaleipien tekoon. Taikina oli muutoin perus sämpylätaikinan kaltainen, mutta taikina kohotettiin vasta, kun taikinasta oli pyöritelty ensin sileitä palloja. Kohoamisen jälkeen pallot kaulittiin ohuiksi lätyiksi ja kohotettiin uudelleen. Ja epäilyistäni huolimtta, lättyset kohosivat kuin kohosivatkin kunnon pitaleiviksi! Lähdimme miettimään täytepuolta kastikkeiden kautta ja päädyimme tekemään kahta erilaista kastiketta, joista toisen pohjana käytimme Valion Turkkilaista jogurttia.

Jogurttikastikkeen maustoimme lähinnä valkosipulilla sekä ruohosipulilla. Tomaattisen ja samalla tulisemman kastikkeen teimme pohjautuen vamiiseen chilikastikkeeseen, jota tuunailimme muun muassa balsamicolla, ketsupilla ja erilaisilla mausteilla. Ja kovin onnistuneita molemmat kastikkeet olivat - toimivat loistavasti yhdessä!

Täytteeksi päädyimme valitsemaan perus vihannespuolen lisäksi broileria. Paistoimme maustamattomat broilerpihvit, maustoimme ne hyvin, jonka jälkeen leikkasimme pihvit viipaleiksi.

Ja täytettynä aikaansannoksemme näytti tältä :) Pelkkänä ateriakokonaisuutena tällaisia jaksoi todella hyvin syödä kaksikin kappaletta, mutta seuraavana päivänä tämä oli sen sijaan hyvä lisuke keiton kaveriksi!

Kuten sanoinkin jo, oli tämä onnistunein ruokakokeilu aikoihin! Tässäkin taas huomattiin, kuinka helposti itsekin saa tehtyä sellaisia ruokia, jotka omassa mielessä tuntuvat aluksi kovinkin suuritöisiltä. Joten tätäkin voin taas suositella kovasti kaikille ;)

Olisi mukava tietää, kiinnostavatko tämän kaltaiset ruokapostaukset teitä jatkossakin? :) Itseäni tällaiset aikanaan auttoivat kovastikin huomaamaan, miten ajattelumaailma voi oikeasti muuttua ja paluu normaalin ruoan pariin on mahdollista. Ja nykyään ainoastaan pidän ruokakuvien katselusta jo ihan ideoiden tuojana :) Mutta miten on teidän laitanne? :)

<:3 Laura

4 kommenttia:

  1. Pidin tästä postauksesta kovasti, toivottavasti teet jatkossakin! :) ihan innolla odotan omia kokkailujani omassa kodissa tulevaisuudessa, ja miksen kokeilisi niitä jo nyt! Ainakin s bataatti-broileri pyttipannu oli aivan super hyvää kun kokeilin! Pisti muuten miettimään, että olisikohan noita pitaleipiä mahdollista tehdä myös gluteenittomana? :) minulla nimittäin ruokamörön lisäksi syömiaiä rajoittaa keliakia. Mutta näitä sun ruokapostauksia on aina niin ihana lukea ja nähdä mihin kaikkeen ihanaan in mahdollisuus kun vaan päästää irti ja parantuu! Blogistasi saa aina niin hurjastu tsemppiä, että usein palailenkin tänne lueskelemaan vanhoja juttuja huonon hetken koittaessa! Kiitos Laura siitä <3 mun on muuten pitänyt ennenkin meidän jutustellessa kysyä, että mitä mieltä olisit jos voitaisiin tavata joskus? :) olisi upeaa oppia tuntemaan sinut paremmin ja jutustella oikein kunnolla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidit - itsestänikin näitä on aina hauska näpytellä tänne - vähän vaihtelua kaikelle muulle pohdinnalle! :) Joten varmasti teen siis jatkossakin :)

      Hauskaa kuulla, että pidit siitä bataatti-broileripyttipannusta! Tännepäinkin saa heitellä hyviä reseptivinkkejä, jos vaan siltä tuntuu ;) Voi että, en kyllä osaa sanoa mitään tuohon gluteiinittomiin versioihin pitaleivistä. Itselläni kun ei ole kokemusta gluteiinittomilla jauhoilla leipomisesta kuin ainoastaan ihan perus täytekakkujen kohdalla!

      Niin ja kiitos Susu taas kerran kauniista sanoistasi♥ Ihanaa, että näistä teksteistä on oikeasti sinulle apua ja tukea! Mutta tosiaan, tottakai voimme tavata, jos vaan haluat! Itse nyt en juuri reissuun pääse lähtemään, mutta jos mitenkään pääset meillepäin reissaamaan, niin varmasti onnistuu tapaaminen!:)

      Poista
  2. Minäkin kannatan vastaavanlaisia ruokapostauksia! Näistä saa kivoja, uusia ideoita ja ennen kaikkea rohkeutta kokeilla kaikenlaisia ruokia (mikä ei tosin minulle ole enää ongelma) :) Hyvin näyttää onnistuneen nuo teidän pitaleivät! Saitteko niihin "ilmataskut" sisälle? :D Siinä piilee nimittäin pitaleipien teon haastavuus, heh. Pitää kyllä ehdottomasti joskus tehdä! Tortillatkin maistuivat tänä iltana niin hyvin, että pakko pitojenkin on oltava namia ;) Niin ja jotain tuon katkarapu-nuudelikeiton tyylistäkin olisi mukava tehdä. Kiitos siis näistä ideoista!

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, lisää näitä siis! :) Ja kyllä - saimme kuin saimmekin hienot "ilmataskut" pitaleipiemme sisälle! Ainakin minä luulen niistä tullen juuri sellaisia, kuin tarkoitus olikin :D Ensin pelkäsin niiden joko kohoavan pelkiksi sämpylöiksi tai jäävän aivan lättänöiksi, mutta kohosivat hienosti jättäen juurikin sen taskun sinne sisälle :)

      Eli nyt vaan sinäkin tosiaan pitaleipiä väsäilemään ja muutenkin kaikkia hyviä ideoitasi toteuttelemaan! Eikö olekin kivaa päästä pitkästä aikaa toteuttamaankin ruokaideoita, eikä vaan haaveilemaan niistä? ;)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)